“Wat is er nou bijzonder of anders aan het coachen van hoogbegaafden in plaats van normaal begaafde mensen?” Goede vraag, die me pasgeleden in de trein werd gesteld. Hieronder een aantal (ik geef hier een globaal beeld, dit is uiteraard per persoon en situatie verschillend) voorbeelden van aandachtsgebieden die specifiek bij het coachen van hoogbegaafden aan de orde kunnen komen.
Ook de onbenutte capaciteiten en de onwetendheid van de omgeving spelen in de coaching een belangrijke rol. De vraag hoe capaciteiten dan wél benut kunnen worden is ook van belang voor veel hoogbegaafden die er op latere leeftijd achter zijn gekomen dat ze hoogbegaafd zijn. Vaak hebben ze vooral last van hun hoogbegaafdheid. Dat beeld kan in de coaching in positieve zin veranderen.
Niet te lang eenzelfde taak kunnen uitvoeren wordt door de omgeving soms uitgelegd als desinteresse of concentratieprobleem terwijl de hoogbegaafde zelf ervaart gewoon meer afwisseling in het werk nodig te hebben. Het is dus vaak niet wat het lijkt. Dat kan best verwarrend zijn.
Onderpresteren, faalangst, perfectionisme, zelfzekerheid, verwachtingen, aannames, zelfbeeld, hoogsensitiviteit, AD(H)D, fixed mindset, impostersyndroom, resultaatgerichtheid, het zijn termen die vaker dan gewoonlijk terugkomen in de coaching van hoogbegaafden.
Omdat een aantal ‘hoogbegaafde problemen’ hun oorsprong vinden in de (vroege) jeugd is vaak biografisch werken onderdeel van de coaching. Als je immers weet waar iets door is ontstaan, dan kan je er ook makkelijker blijvend iets aan veranderen.
Nieuwsgierig naar wat een coachingstraject voor jou kan betekenen? Neem contact met me op en plan een intake.
Wil je minder faalangst? Wil je minder last hebben van perfectionisme? En wil je af van frustratie, wanhoop of woede die veroorzaakt wordt door je omgeving? Verveel je je op je werk of zit je al thuis met een bore- en/of burn-out? Wil je wat doen aan de onrust in je hoofd? Wil je meer je authentieke zelf kunnen zijn, je minder aanpassen en toch de verbinding met anderen behouden?
Zelfs als je denkt dat het niet aan jou ligt of je denkt dat het heel moeilijk is om je leven makkelijker, leuker, en plezieriger en meer ontspannen te maken, dan kan jij dat door de juiste coaching makkelijker dan je denkt. Ook jij kan meer plezier hebben in je leven met een hoogbegaafd brein! Hoe eerder je eraan begint als je voelt dat het schuurt, hoe sneller jij resultaat boekt.
… en ervaar meteen wat coaching kan betekenen voor jou.
Ben je blij met dit artikel? Heb je er wat aan gehad? Ik hoop het, want daar schrijf ik ze voor!
Het schrijven van artikelen kost veel tijd en inzet. Met een donatie help je mij om meer van dit soort publicaties te kunnen schrijven.
En blijf op de hoogte van nieuwe artikelen op de website, nieuwe evenementen zoals Peer Meet-Ups en Peergroup-sessies en inloopspreekuren. De nieuwsbrief krijg je ongeveer 6x per jaar plus af en toe een herinnering van een aanstaande evenement. Je kan je altijd weer afmelden voor de nieuwsbrief met één enkele klik. Hier kan je in het nieuwsbrieven-archief lezen.