2FG coaching en advies

Aanpassen als coping

De kopvoeters al voorbij

Een hoogbegaafd kind zal zich al heel jong aanpassen aan zijn omgeving. Nog voordat de schooltijd begint, begint het aanpassen. Thuis het stadium van kopvoeters tekenen al voorbij, komt het na de eerste dag op de basisschool thuis met een krastekening. Kopieert gedrag en zal weinig laten zien van wat hij of zij echt kan. Je wil tenslotte niet anders zijn dan anderen. Niet opvallen, niet met je kop boven het maaiveld. Geen sociale exclusie. Sociale exclusie doet zelfs fysiek pijn, letterlijk zichtbaar in het pijncentrum van het brein.

Aanpassen als coping

Pas op voor een spagaat

Bij heel veel hoogbegaafden is het de belangrijkste copingstrategie* zich aan te passen aan anderen. Het kán ook bijna niet anders. Maar daar is wel een risico aan verbonden als je ja lange tijd onbewust aanpast; je vervreemd langzaam van wie je écht bent. En als die kloof, tussen hoe je je steeds voordoet en aanpast en hoe je werkelijk bent te groot wordt, ligt zelfs het ontwikkelen van persoonlijkheidsstoornissen op de loer. Met alle gevolgen van dien. En dat kan dan weer foutief worden gediagnosticeerd, omdat je niet als hoogbegaafde gediagnosticeerd zal worden met als oorzaak voor je stoornis een copingstrategie maar op de stoornis zelf.

Wie ben je écht?

Ben jij je hoogbegaafdheid nog aan het vormgeven of aan het ontdekken wat het voor jou betekent en betekend heeft? En wat het voor jou kan doen in positieve zin? Probeer voor jezelf eens na te gaan of je (nog) weet welke kleur jij hebt als je je nergens aan hoeft aan te passen. Als je echt helemaal jezelf kunt zijn!

Wil je dit verder onderzoeken of ontdekken waar jouw kracht zit en hoe je die weer kan gaan gebruiken? Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek of intake.

Je kan natuurlijk ook een gesprek plannen voor een sessie van 1 uur, online of face-to-face.

Tot snel!

*Coping is een combinatie van de verstandelijke en emotionele reacties op stress of een probleem, en het gedrag dat daaruit voortvloeit. Er zijn verschillende strategieën en mechanismen van coping. Mensen wisselen het mechanisme dat ze toepassen af, afhankelijk van de omstandigheden en hun copingstrategie (ook wel copingstijl genoemd), die samenhangt met hun persoonlijkheid. bron: wikipedia

Reageer hier:

Je kan hieronder een reactie achterlaten op dit artikel. Jouw reactie kan anderen helpen. Na goedkeuring wordt je reactie onder het artikel op deze website geplaatst. Het kan dus even duren voordat je reactie zichtbaar is. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd maar is wel verplicht om in te vullen. Dit is om spam te voorkomen.

Ben je blij met dit artikel? Heb je er wat aan gehad? Ik hoop het, want daar schrijf ik ze voor!

Het schrijven van artikelen kost veel tijd en inzet. Met een donatie help je mij om meer van dit soort publicaties te kunnen schrijven.