2FG coaching en advies

De onveiligheid van niet begrepen zijn

Niet begrepen worden

Als kind zoek je aansluiting bij je leeftijdsgenoten en klasgenoten. Maar wat nou als zij jouw ideeën en je gedachtegang niet kunnen volgen? Als jij dingen leuk vindt die zij niet leuk vinden of helemaal nog niet begrijpen? Je bent anders. Je hoort er niet (helemaal) bij.

zwart-wit foto van de kust met tegenlicht. schittering op het water. silhouetten van een man en een kind en de tekst: Begrepen willen worden... Hoogbegaafd?

Aansluiting zoeken

Een manier om hiermee om te gaan is dat het hoogbegaafde kind zijn ‘gelijke’ gaat zoeken bij oudere mensen; het kind trekt bijvoorbeeld erg naar de leerkracht toe. Omdat het kind zich niet zo makkelijk onder leeftijdsgenoten beweegt kan dit gedrag door een leerkracht worden begrepen als behoefte aan veiligheid van een volwassene. Het is dan voor de hand liggend te denken dat het kind achterloopt in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Hij of zij vindt immers geen aansluiting bij zijn leeftijdsgenootjes en valt buiten de groep.

Helemaal alleen

De volwassene waarbij het hoogbegaafde kind aansluiting zoekt, vindt dat het moet leren zich aan te sluiten bij leeftijdsgenootjes. Het kind kan zich daardoor afgewezen voelen of zelfs ongewenst. En dus vindt het kind ook daar niet zo gemakkelijk een vorm van aansluiting. Het hoogbegaafde kind merkt dat het eigenlijk nergens bij hoort. Een gevoel van eenzaamheid – ‘niemand vindt me lief’ – en een gevoel van onveiligheid. Het wordt op zichzelf teruggeworpen terwijl het daartoe nog niet voldoende is uitgerust. Dat alles samen maakt onzeker.

Als volwassen hoogbegaafde herken je dit ongetwijfeld. Van toen je klein was en ook van nu als volwassene. Het er niet bij horen, het niet geaccepteerd worden. Te serieus of te ingewikkeld gevonden worden. Te intens en tegelijk misschien ook onzeker. Te consciëntieus.

Heftige gevolgen

De effecten van een dergelijk verleden of heden, het gevoel van onbegrepen zijn op verschillende fronten, kan een aantal verstrekkende gevolgen hebben:

  • gevoelens van zinloosheid, wanhoop, teleurstelling in het leven, apathie en onzekerheid
  • faalangst
  • onzichtbaarheid
  • eenzaamheid
  • het ontberen van tools voor emotie-regulatie en coping
    bijvoorbeeld het omgaan met tegenslagen, het leren van eigen fouten
    (welke fouten? Die mag je misschien wel helemaal niet maken van jezelf!)
  • een laag zelfbeeld
  • denken dat je dom bent
  • neerslachtigheid of zelfs depressie
  • weinig gevoel van veiligheid en geborgenheid
  • een lage frustratietolerantie (kort lontje)
  • veeleisendheid ten opzichte van jezelf maar ook ten opzichte van de (directe) omgeving
  • het imposter syndroom
  • zelfverwaarlozing
  • onrust, ongeduldigheid
  • gebrek aan doorzettingsvermogen
  • … en ga zo maar door

De wereld is gemiddeld

Je begrijpt dat het -onder andere om deze redenen- belangrijk is om de hoogbegaafdheid van een kind zo vroeg mogelijk te herkennen en erkennen. Je kan dan proberen om een ‘stukje van de wereld’ aan te passen aan het hoogbegaafde kind. En je kan het kind aansporen om vaardigheden te ontwikkelen die het niet zou ontwikkelen als hij of zij daartoe niet zou worden uitgedaagd. Bijvoorbeeld het leren omgaan met teleurstelling of het doorzetten om iets te leren of onder de knie te krijgen dat eens níet vanzelf gaat, omdat het eindelijk op het eigen niveau is afgestemd. Hoe dan ook is een goede, deskundige begeleiding van een kind met dit talent van groot belang.

Wanhoop niet

Maar ook voor de hoogbegaafde volwassene, die misschien nog niet zolang weet hoogbegaafd te zijn of het al wel langer weet maar er vooral last van ondervindt, is het nooit te laat om te onderzoeken waar bepaalde gevoelens of bepaald gedrag zijn oorsprong heeft. Komt het bijvoorbeeld voort uit een niet volwaardig ontwikkelde toolbox of een teveel aan gevoel van onveiligheid of gebrek aan begrepen worden, dan geeft de analyse de handvatten voor verandering. Is er sprake van belemmerende overtuigingen, beren op de weg? Praktische tips en stapsgewijze coaching helpt je weer te kijken naar waar het eigenlijk om gaat en te focussen op je talent en (nieuwe?) doelen.

Reageren? Dat kan hieronder!
Verder praten? Maak een afspraak met mij! Of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief.

… en ervaar meteen wat coaching kan betekenen voor jou.

Reageer hier:

Je kan hieronder een reactie achterlaten op dit artikel. Jouw reactie kan anderen helpen. Na goedkeuring wordt je reactie onder het artikel op deze website geplaatst. Het kan dus even duren voordat je reactie zichtbaar is. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd maar is wel verplicht om in te vullen. Dit is om spam te voorkomen.

Ben je blij met dit artikel? Heb je er wat aan gehad? Ik hoop het, want daar schrijf ik ze voor!

Het schrijven van artikelen kost veel tijd en inzet. Met een donatie help je mij om meer van dit soort publicaties te kunnen schrijven. 

Om te lezen...

Hieronder vind je een lijst met links naar de artikelen die ik heb geschreven die met hoogbegaafdheid te maken hebben. De meeste artikelen gaan over processen die gerelateerd zijn aan hoogbegaafdheid en die leiden tot bepaald gedrag. Als je je eigen hoogbegaafdheid verder wil onderzoeken of je bent geïnteresseerd in hoogbegaafdheid omdat iemand in je omgeving hoogbegaafd is of omdat je beroepsmatig met hoogbegaafden te maken hebt, dan zijn deze artikelen zeker interessant voor jou.

Hoogbegaafd en dan? Afbeelding van een vijzel, gestileerd en in zwart/wit

Werken aan de acceptatie van jouw hoogbegaafdheid, deze onderzoeken, heruitvinden, vormgeven, omarmen en beleven, zodat je uiteindelijk er niet alleen last van hebt maar er ook de vruchten van kunt plukken.

Kenmerkenlijst hoogbegaafdheid bij volwassenen.

De specifieke problemen waar hoogbegaafden tegenaan lopen hebben vaak een andere oorsprong dan wat niet hoogbegaafden denken. Daarom vind ik ook dat een coach voor hoogbegaafden zelf hoogbegaafd moet zijn.

Pas jij je al je hele leven aan? Wees voorzichtig!

Er niet bijhoren is pijnlijk. En de gevolgen kunnen ingrijpend zijn.

Leg jij de lat voor jezelf ook zo hoog? En voor je directe omgeving onbewust ook?

Of: Waarom stop je als iets écht moeilijk wordt.
Is faalangst bij hoogbegaafden wel altijd ‘gewoon’ faalangst? Of is er misschien iets anders aan de hand..?

Het impostersyndroom; het gevoel dat je op elk moment ontmaskerd kunt worden en dat mensen erachter komen dat je eigenlijk helemaal niet weet wat je aan het doen bent.

Herken je dit: in de communicatie word je vaak niet begrepen en stapelen misverstanden zich op. Soms drijft het je tot wanhoop. Onbegrepen worden kan grote gevolgen hebben. Maak korte metten met de communicatiekloof!

Waarom hoogbegaafden vaak kritische vragen hebben en waarom ze die vragen lang niet altijd stellen…

Je bent wat je doet. Maar is dat wel een bewuste keuze? Hoe lang moet je dat dan blijven doen?

Je moet al jong kiezen voor één beroep. Wat nou als dat voor jou niet werkt?

Waarom voor hoogbegaafden een loondienstverband vaak niet werkt.

Over mensen inzetten waar hun kracht zit, over eigenaarschap en autonomie. Waar is onze innovatieve kracht?

10 richtlijnen voor het voeren van een écht gesprek…

In dit gratis e-boek vind je alle artikelen die ik tot oktober 2022 heb gepubliceerd op deze website.

Op de website van Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) kan je veel informatie vinden die je mogelijk kan helpen bij het ontdekken van je hoogbegaafdheid. Een uitgebreide set leaflets kunnen je helpen bij contact met je omgeving of met hulpverlening.