Nieuwsbrieven archief


Nieuwsbrief augustus 2020

Bijna alle mensen die ik spreek in mijn coachingspraktijk zien bij hun kinderen -als ze die hebben natuurlijk- dat ze zich aanpassen op school. Samen met de verveling die bottom-up leren bij ze teweegbrengt, in een te laag tempo en met teveel herhaling, waardoor ze alleen maar meer gedesinteresseerd raken, zorgt dat er vaak voor dat ze thuis moeilijk hanteerbaar worden, terwijl ze op school (in het begin) nog een voorbeeldige leerling lijken te zijn. Dáár passen ze zich dus in extreme mate aan.

Maar wat als je dat nou ook eens op jezelf projecteert? Was je vroeger zelf niet ook zo? En is het niet zo dat je je nu nog steeds voortdurend aan het aanpassen bent aan de methode, het niveau en de snelheid van anderen?Hierover schreef ik op mijn site een bericht dat ik je bij deze in een wat aangepaste vorm ook stuur. Kijk eens wat dit met je doet. Ben jij er klaar voor om je hoogbegaafdheid op een positieve manier voor je te laten werken?

Wat ik onlangs ook heb gedaan is een bore-out test op mijn site beschikbaar gemaakt. De test geeft een indicatie van een bore-out als resultaat en in de mail met de resultaten die je na de test krijgt, staat een heldere uitleg over het verschil in het ontstaan van een burnout en een bore-out. Plus een aantal tips hoe je met een (beginnende) bore-out zou kunnen omgaan.

Altijd maar aanpassen…

De kopvoeters al voorbij

Een hoogbegaafd kind zal zich al op heel jonge leeftijd aanpassen aan zijn omgeving. Nog voordat de schooltijd begint, begint het aanpassen. Thuis is het hoogbegaafde kind met tekenen de kopvoeters al voorbij, maar komt het na de eerste dag op de basisschool thuis met een krastekening. Kopieert gedrag en zal weinig laten zien van wat hij of zij écht kan.

Je wil tenslotte niet anders zijn dan anderen! Niet opvallen! Niet met je kop boven het maaiveld! Geen sociale exclusie! Sociale exclusie doet zelfs fysiek pijn, letterlijk zichtbaar in het pijncentrum van het brein.

Aanpassen als coping

Pas op voor een spagaat

Bij heel veel hoogbegaafden is de belangrijkste copingstrategie zich aan te passen aan anderen. Het kán ook bijna niet anders. Daar is wel een risico verbonden, aan je lange tijd onbewust aanpassen; je vervreemd langzaam van wie je écht bent. En als die kloof te groot wordt, tussen hoe je je steeds voordoet en aanpast en hoe je werkelijk bent, ligt zelfs het ontwikkelen van persoonlijkheidsstoornissen op de loer. En dat kan dan weer foutief worden gediagnosticeerd, omdat je niet als hoogbegaafde gediagnosticeerd zal worden met als oorzaak voor je stoornis een copingstrategie maar op de stoornis zelf.

Wie ben je écht?

Wat doet dat met je, je altijd maar aanpassen aan je omgeving? Het lijkt wel of de samenleving niet voor jou als hoogbegaafde is gemaakt! Ben jij nog aan het ontdekken wat het voor jou betekent en betekend heeft? En wat je hoogbegaafdheid vóór jou kan doen? Hoe zou het zijn om je copingstrategie eens onder de loep te nemen? Je zou kunnen ontdekken dat aansluiten in plaats van aanpassen ook een optie is…

Probeer nu maar eens voor jezelf eens na te gaan of je (nog) weet welke kleur jij hebt als je je nergens aan hoeft aan te passen. Als je je kameleon-modus eens uitzet. Als je echt helemaal jezelf kunt zijn!

Wil je dit verder onderzoeken of ontdekken waar jouw kracht zit en hoe je die weer kan gaan gebruiken? Neem contact met me op voor een gesprek over jouw hoogbegaafdheid.

Tot snel,
Arnout.


Nieuwsbrief Juli 2020

Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je er ooit voor hebt opgegeven of mijn e-book over leiderschap hebt gedownload. Ja, dat kan best wel eens een tijdje geleden zijn…

Nu in de ‘thuiswerktijd’ schrijf ik mijn eerste nieuwsbrief.

Wat een rare tijd en eigenaardige sci-fi film waarin we terecht zijn gekomen. De werkelijkheid is soms gekker dan de gekste fictiefilm, vind je niet?

Op welke manier kan je deze tijd gebruiken om er je voordeel mee te doen? Dat het je toch ook iets positiefs brengt?

Voor mij is het, naast drukte en aanpassing aan de nieuwe manier van werken én leven, ook een moment van contemplatie en dus tijd voor persoonlijke ontwikkeling. Ik heb zelf een belangrijke beslissing genomen en ben gestopt met mijn videomontage-werk dat ik deed voor televisie. Nu ga ik alle aandacht richten op mijn coachingspraktijk en daarnaast ga ik software ontwikkelen.

Jij merkt het misschien zelf ook, dat je bezig gaat met vragen zoals: “Waar was ik nou de hele tijd mee bezig? Wil ik dit wel blijven doen? Kan het ook anders?”

‘Blijf zoveel mogelijk thuis’ en ‘social distancing’ zorgen ervoor dat live 1-op-1 coachingsessies de afgelopen tijd plaatsmaakten voor online (Zoom) sessies. En ik zie om me heen meer dan voorheen de behoefte ontstaan om even met een coach te praten, te sparren, een hart onder de riem, even afblazen, tips krijgen, spiegelen, een steuntje in de rug zoeken om weer verder te komen in deze zo veranderde situatie.

Ik merk dat er hierdoor meer behoefte is aan korte coachingsessies. Daarom heb ik mijn aanbod uitgebreid. Online bied ik nu sessies aan van 1 uur.

Op mijn website staat een aanbod voor deze online sessies. Klik hier voor deze aanbieding!

Als ik op straat loop of in een winkel ben en boodschappen doe, dan merk ik dat al veel mensen de 1,5 meter afstand alweer lijken te ‘vergeten’, er gewoon niet meer mee bezig zijn. Het lijkt allemaal langzaam weer terug te gaan naar ‘normaal’ en dat is ook wel logisch. Zoals bij veel plotselinge verandering vallen we makkelijk weer terug in ons oude patroon.

Als jij deze tijd wil aangrijpen om echt iets blijvend te veranderen zet ik je met alle plezier op het juiste pad. Want het kan echt!

Naast deze korte online sessies bied ik natuurlijk nog steeds de uitgebreidere trajecten. Begeleiding en ondersteuning van hoogbegaafde volwassenen die op de een of andere manier vastlopen in hun werk, loopbaan of privé. Bij deze trajecten werk je vanuit van te voren vastgelegde doelen waar we samen in een aantal fases naartoe werken. Deze sessies doe ik nu ook weer offline, dus gewoon weer face-to-face. Want ook dat kan weer!

Stuur me even een bericht via whatsapp of via mijn website. Ook als je gewoon een vraag hebt of twijfels, neem contact op!

Tot snel!
Arnout.


Schrijf je hier direct in voor de nieuwsbrief:

Je ontvangt een email met daarin een bevestigingslink. Na het klikken op deze link ben je ingeschreven voor de nieuwsbrief. LET OP: Deze mail wil nog wel eens in de spam-box terechtkomen.

Je kan ook direct contact met me opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *