Dit nieuwsbrievenarchief is vooral bedoeld voor als je niet zeker weet of je je wilt inschrijven voor de 2FG coaching en advies nieuwsbrief. Je kan hier lezen en ervaren wat je aan de nieuwsbrief hebt. Early bird aanbiedingen en vroeg toegang tot nieuwe artikelen bijvoorbeeld. De voor aankondigingen van evenementen die ik organiseer, zoals de gratis HB Peer Meet-Up. Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen?
In maart, van 4 tot en met 12 maart om precies te zijn, is het weer de week van de hoogbegaafdheid. In heel Nederland en België worden allerlei evenementen georganiseerd die met hoogbegaafdheid te maken hebben. Op de website van de week van de hoogbegaafdheid kan je al deze evenementen terugvinden, en je ervoor opgeven als je dat wilt.
[edit] inmiddels is de week van de hoogbegaafdheid weer voorbij. Het inloopspreekuur is heel goed ‘bezocht’. Mocht je ook vragen hebben die je eens aan een hoogbegaafdencoach wil voorleggen? Neem dan contact met me op.
Tijdens de week van de hoogbegaafdheid is er ook weer een gratis ONLINE ‘inloopspreekuur’!
In de week van de hoogbegaafdheid organiseer ik weer een online gratis inloopspreekuur. op donderdag 9 maart van 10.00 tot 12.20 uur.
Schrijf je snel in, het aantal afspraken is beperkt!
Tot gauw!
In de vorige nieuwsbrief schreef ik dat 2FG coaching en advies nu ook op Instagram te vinden is. Dat bleek een grotere uitdaging dan dat ik dacht. Ik zal je de details besparen maar het komt erop neer dat het nieuwe Instagramaccount dat ik communiceerde, kort daarna uit de lucht was en ik daarna weer een nieuw Instagramaccount online had dat sommigen toch vonden maar het andere ineens weer wel online kwam en ik er toen twee had. Eigenlijk drie omdat ik ook een privé Instagramaccount heb. Chaos dus. Ik heb er toen weer één verwijderd en het is nu gelukkig weer rustig op Insta-gebied.
Ben je een Insta-type (als dat al bestaat…) en vind je het fijn om de content van mijn website langs die route te bekijken dan kan dat dus nu weer gewoon via het account @2fgcoaching. Via Linktree (net zoiets als Link in Bio) kan je dat dan bereiken.
Dus: 2FG coaching en advies is nu weer op Instagram te vinden!
Middels Linktr.ee kan je vanuit Instagram nu makkelijk en snel de artikelen op mijn website lezen.
Op zaterdag 15 oktober hebben we, in het kader van de goedbezochte HB Peer Meet-Up een fijne wandeling gemaakt en weer interessante mensen ontmoet en mooie gesprekken gevoerd. Verschillende deelnemers waren voor de eerste keer mee en waren zonder uitzondering, soms ondanks allerlei bedenkingen vooraf, heel blij dat ze waren gekomen.
Wil je ook een keer deelnemen dan kan dat natuurlijk, zonder kosten voor deelname.
Als je mijn nieuwsbrief in de gaten houdt dan weet je meteen wanneer er weer een HB Peer Meet-Up komt. Op Facebook, Instagram, LinkedIn en op mijn website kondig ik nieuw op stapel staande Meet-Ups ook altijd aan.
In de vorige nieuwsbrief gaf ik aan dat ik in de herfst weer een online gratis ‘inloopspreekuur’ organiseer en dat ik jou dat als eerste zou laten weten. Je kan je vanaf nu dus inschrijven voor een gratis consult van 15 minuten, online, dus gewoon lekker vanuit huis of je werk. De beschikbare ochtenden zijn op donderdag 10 november en donderdag 24 november tussen 10.00 uur en 12.00 uur.
Wil je een keer zelf vrijblijvend een vraag stellen aan een hoogbegaafdencoach of hem even iets voorhouden of spiegelen, schrijf je dan in op de website voor het ‘inloopspreekuur’. Of misschien ken je iemand anders die daar in geïnteresseerd is, stuur dit dan door.
[edit] Er komt weer een inloopspreekuur aan in Maart.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor de datum!
Schrijf je in en zet ‘m meteen in je agenda!
Op zaterdag 15 oktober 2022 organiseer ik weer een HB Peer Meet-Up.
Doelgroep: Hoogbegaafde volwassenen.
Locatie: In de buurt van Bussum (gegevens ontvang je na inschrijving)
Start tijdstip: 11.00 uur
Deelname is gratis, eten en drinken is voor eigen rekening.
Wil je mee? Opgeven voor deelname is verplicht en kan je hier doen.
Maximale groepsgrootte: 15 personen.
Deze HB Peer Meet-Up is bedoeld voor iedere volwassene die hoogbegaafd is of het vermoeden heeft dat te zijn. De HB Meet-Up is niet alleen voor (ex-)coachees van 2FG coaching en advies, ook andere hoogbegaafden zijn uiteraard van harte uitgenodigd!
Als abonnee van de 2FG coaching en advies nieuwsbrief heb je het voordeel dat je als eerste te horen krijgt wanneer er een nieuwe HB Peer Meet-Up wordt gepland. Het aantal plaatsen is beperkt, wees er dus snel bij!
Exclusief voor jou: 2FG coaching en advies is nu ook op Instagram te vinden! Middels Linktr.ee kan je vanuit Instagram nu makkelijk en snel de artikelen op mijn website lezen.
Let op. In de herfst houd ik weer op een aantal donderdagochtenden een online gratis ‘inloopspreekuur’. Een consult duurt 15 minuten en doe je dus gewoon lekker thuis of op je werk.
Wil jij, of ken je iemand die een keer vrijblijvend een vraag wil stellen aan een hoogbegaafdencoach of even iets voorhouden of spiegelen, schrijf je dan in op de website.
Als nieuwsbrief abonnee krijg je bericht vanaf wanneer je je kan inschrijven voor het ‘inloopspreekuur’.
Al een tijdje heb ik het idee om een artikel te schrijven over het impostersyndroom; het gevoel dat je op elk moment ontmaskerd kunt worden en dat mensen erachter komen dat je eigenlijk helemaal niet weet wat je aan het doen bent. Het is een gevoel dat veel mensen zullen herkennen. Hoogbegaafden zijn in zekere zin extra bevattelijk voor deze gevoelens.
Het impostersyndroom kan veel verschillende oorzaken hebben. En het kan ervoor zorgen dat je jezelf niet laat zien en een sterk verminderd vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Wellicht herken jij het ook?
Nu was de reden dat het artikel maar op zich liet wachten gelukkig geen slang die in zijn eigen staart bijt; het gevoel dat ik door de mand zou vallen en mijn lezers erachter zouden kunnen komen dat ik niet weet waar ik het over heb. Gelukkig maar, al had het zomaar gekund. Nee, het kwam doordat het een vrij complex onderwerp is en ik er geen boek over wilde schrijven en tegelijk toch een redelijk compleet beeld wilde neerzetten van het proces en de onderliggende mogelijke oorzaken, gericht op hoogbegaafden.
Nieuwsgierig naar het hele artikel? Je kan het hier lezen.
Zet in je agenda!
Op 10 juni 2022 organiseer ik weer een HB Peer Meet-Up.
Doelgroep: Hoogbegaafde volwassenen.
Locatie: In de buurt van Bussum (gegevens ontvang je na inschrijving)
Start tijdstip: 14.30 uur
Deelname is gratis, eten en drinken is voor eigen rekening.
Wil je mee? Opgeven voor deelname is verplicht en kan je hier doen.
Maximale groepsgrootte: 15 personen.
Voor wie?
Deze HB Peer Meet-Up is bedoeld voor iedere volwassene die hoogbegaafd is of het vermoeden heeft dat te zijn. De HB Meet-Up is niet alleen voor (ex-)coachees van 2FG coaching en advies, ook andere hoogbegaafden zijn uiteraard van harte uitgenodigd!
De HB Peer Meet-Up heeft geen specifiek thema.
We verzamelen om 14.30 uur op een plek ergens in de buitenlucht, in de buurt van Bussum. Daar doen we een kort kennismakingsrondje en vervolgens maken we een wandeling van ongeveer 7 kilometer: 3,5 kilometer heen, dan is er de mogelijkheid tot een kopje koffie of iets anders en dan lopen we weer 3,5 kilometer terug naar het startpunt. Ook daar is er de mogelijkheid nog wat te drinken en desgewenst verder te praten. Na aanmelden via bovenstaande link, krijg je voor aanvang een email met de gegevens van het startpunt.
Het terrein is ongelijk, de wandeling is niet geschikt voor rolstoelen of rollators.
De locatie is goed bereikbaar met de auto en (OV) fiets.
Wie weet tot 10 juni!
Kan je niet komen maar wil je toch een keer sparren of een intake plannen? Neem contact met me op.
Als abonnee van de 2FG coaching en advies nieuwsbrief heb je het voordeel dat je als eerste te horen krijgt wanneer er een nieuwe HB Peer Meet-Up wordt gepland. Het aantal plaatsen is beperkt, wees er dus snel bij!
Je kunt ook als eerste het gratis e-boek ‘Zit jij op een andere zender?’ downloaden en lezen! Daarin vind je alle artikelen die ik op mijn website publiceer gebundeld in een e-boek.
Het is je vast niet ontgaan, in maart vond weer de week van de hoogbegaafdheid plaats. Een week waarin inmiddels honderden activiteiten, in zowel Nederland als België, worden georganiseerd. In de afgelopen jaren heb ik tijdens deze week steeds een dag mijn open praktijk gehouden; hiermee bied ik geïnteresseerden geheel vrijblijvend en gratis een kort gesprek met mij te hebben over iets dat met hoogbegaafdheid te maken heeft. Dat kan zijn dat ze een vraag hebben of mij een kwestie willen voorleggen, het kan allemaal. In gesprekken van 20 minuten probeer ik dan te luisteren, de juiste vragen te stellen om de kern te begrijpen en wil ik ook zeker iets waardevols geven. Een idee, visie, invalshoek, tip, truc, iets dat de deelnemer nét even een klein stapje verder helpt.
Het is echt heel leuk, deze korte kennismakingen die meestal toch ook heel zinvol blijken.
In navolging hiervan, en omdat het alweer lang geleden is, hield ik in april op twee donderdagochtenden weer een inloopspreekuur. Online, gratis, geheel vrijblijvend, een kwartier, dat is het recept.
In de afgelopen maanden heb ik het veel over de aanpassings-coping gehad met coachees. Je van jongs af aan (onbewust) aanpassen aan mensen in je omgeving kan leiden tot een complex van problemen. Zo kan daar de oorsprong liggen voor onzekerheid en/of een laag zelfbeeld, maar het kan ook de grondslag zijn voor faalangst of voor het moeizaam kunnen omgaan met kritiek en je snel persoonlijk aangevallen en diep geraakt voelen als je kritiek krijgt. Bovendien zorgt aanpassen er vaak voor dat je helemaal niet tot volle bloei komt en er niet achter komt waartoe je allemaal in staat bent. Je voortdurend aanpassen kan leiden tot verwijdering van jezelf en dat kan zich op den duur wreken in allerlei vormen, zoals stress met de daarbij behorende lichamelijke klachten, maar zelfs ook depressie.
Als er helemaal geen omgeving zou zijn waaraan jij je zou kunnen aanpassen, welke kleur zou jij dan hebben?
Wat zou er gebeuren als je je eens niet of minder aanpast? En hoe kan je wel aansluiting houden en verbonden blijven?
Hoe meer ik er met coachees over praat, hoe dieper het besef dat je jarenlang aanpassen aan mensen om je heen voor nogal veel verschillende problemen kan zorgen. Er bij willen horen op jonge leeftijd kan bijvoorbeeld diep van binnen zorgen voor een constant aanwezige angst om afgewezen te worden. Misschien leg je daarom de lat voor jezelf wel zo hoog.
Een keer sparren, een intake plannen? Neem hier contact met me op.
Misschien tot snel!
Arnout Mostert
Op de valreep van 2021 nog een bericht van mij om je te vertellen dat ik een nieuw artikel op mijn website heb gezet over een onderwerp dat je misschien wel interessant vindt. In het artikel onderzoek ik een mogelijke reden waarom hoogbegaafden soms stoppen met iets als het echt lastig, echt ingewikkeld wordt. Zelfs als ze het wél echt interessant vinden. Ik stel de vraag of het hier over faalangst gaat of dat er misschien iets anders aan de hand is.
Hier kan je het artikel lezen. Wellicht kan je iets met dit inzicht.
De theorie die ik in het artikel beschrijf is voortgekomen uit observaties en gesprekken met tientallen hoogbegaafden, maar heeft geen wetenschappelijke status. Ik put uit eigen kennis, ervaring, enkele (wetenschappelijke) bronnen en logisch redeneren. Ik zie het als een hypothese, een praatstuk, iets om over na te denken, over te filosoferen en om naar aanleiding hiervan ook over jezelf na te denken.
Wie weet voelt iemand zich geroepen dit wetenschappelijk verder te onderzoeken!
En natuurlijk wens ik je een heel mooi nieuw jaar toe, dat ongetwijfeld vol zit met kansen. Laten we die benutten! En die corona… doe wat goed voelt en maak er een mooie tijd van!
Als je maar lang genoeg doorgaat met iets wat ervoor zorgt dat de boog steeds strakker gespannen raakt, dan is op een gegeven moment de rek er wel uit. Bij hoogbegaafden is de kans op een bore-out of burn-out na verloop van tijd groot als er in werk onvoldoende ruimte, groeimogelijkheden, uitdaging of perspectief is. Als het gevoel van competentie en gevoel van autonomie onder druk staat. Als aanpassingsgedrag er, soms al jaren, voor zorgt dat je maar doorgaat in iets wat misschien helemaal niet zo bij je blijkt te passen, al begon je er ooit vol overgave aan en krijg je nog dagelijks complimenten.
Je bent uit die jas gegroeid en voor je het weet schieten de knopen eraf, scheuren de naden open. Je eindeloos aanpassen aan je omgeving en je conformeren aan werk waarvan vaak voorál anderen denken dat het bij jou hoort, wreekt zich op den duur. Je raakt steeds verder verwijderd van je werkelijke zelf.
De neiging om ‘sterk’ te moeten zijn en alsmaar door te gaan komt voort uit een grote mate van betrokkenheid en een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, typisch eigenschappen die bij hoogbegaafden vaak zeer sterk ontwikkeld zijn. Maar uiteindelijk leidt het tot te lang doorgaan met iets dat niet goed is voor je. Het leidt tot conflicten, depressie, gevoel van waardeloosheid, apathie, onderpresteren, ga zo maar door. Beter dus om hier iets mee te doen voordat het mis gaat.
Waar heb jij behoefte aan?
Aan welke voorwaarden moet werk voor jou voldoen om goed bij je te passen?
Gun jij jezelf een leven dat beter bij je past?
Dan is het tijd om je hoogbegaafdheid te onderzoeken. Wat betekent hoogbegaafd zijn eigenlijk voor jou? Hoe kan jij je leven vormgeven zodat jouw hoogbegaafdheid meer tot zijn recht komt, in plaats van dat het een lastig iets blijft dat er bij tijd en wijlen voor zorgt dat het niet meer gaat…
In juli organiseerde ik weer op een drietal donderdagochtenden het ‘inloopspreekuur’. Voor mensen die toch een keer laagdrempelig en gratis, online persoonlijk met mij willen kennismaken en bijvoorbeeld een vraag over hoogbegaafdheid of over hoogbegaafden coaching hebben. Zo’n gratis consult duurt 15 minuten. In het najaar plan ik opnieuw een aantal ‘inloopspreekuren’.
In de afgelopen maand heb ik in mijn praktijk weer een aantal trajecten afgesloten en in de laatste sessie blik je samen terug; Hoe kwam je binnen en hoe zit je er nu bij? Heb je je doelen bereikt? Wat hebben we gedaan en wat heeft het gedaan met jou?
Wat ik zoal te horen kreeg: “Life changing”, “…veel ontspannener geworden…”, “…veel meer zelfvertrouwen gekregen…”, “…het perspectief is veranderd waardoor ik veel rustiger ben geworden en de boog niet meer steeds zo gespannen staat.”, “Voor mij heb je de deur naar een nieuw leven geopend en ik ga nooit meer terug.” En niet te vergeten: een groot deel van de coachees is voor zichzelf begonnen of heeft perspectief op een nieuwe, beter passende baan.
En eerlijk is eerlijk, het zijn niet alleen maar succesverhalen, soms speelt er problematiek met grote complexiteit en is de strijd lang en moeilijk. Voor mij een reden om mensen aan te sporen om vooral niet te lang te wachten. Want de coaching zet mensen weer in beweging en ‘aan’. Dan ontstaat er ruimte voor echte verandering.
Geen zin in een ‘inloopspreekuur’ van een kwartier maar wil je liever een uur sparren of kennismaken?
Neem contact met me op en we maken snel een afspraak.
Omdat ik van coachees behoorlijk vaak de vraag krijg hoe je nou toch gelijkgezinden (hoogbegaafden / peers) kan ontmoeten heb ik me voorgenomen om in augustus een soort live peergroup-sessie te organiseren, een HB Peer Meet-Up. Houd mijn website in de gaten of lees het in de volgende nieuwsbrief. Heb je ideeën over zo’n Meet-Up? Laat het me weten!
Tot gauw,
Arnout Mostert
In maart -het voelt alweer als een eeuwigheid geleden- werd de week van de hoogbegaafdheid weer gehouden. Misschien heb jij ook je licht her en der opgestoken, meegedaan aan een evenement, workshop, training of een (online) lezing gevolgd?
Op de donderdag 11 maart heb ik weer een peergroup-sessie ‘Hoogbegaafdheid voor beginners’ georganiseerd. Dat was een mooie (online) bijeenkomst en wederom super om mee te maken dat hoogbegaafden van heel verschillende pluimage elkaar op zoveel punten vinden. Het werd een mooi gesprek waarin eenieder zich in de besloten veiligheid van een klein clubje gelijkgezinden durfde te laten zien. Erg waardevol!
Uit deze sessie kwam de vraag voort om toch vooral nog peergroup-sessies te organiseren met een specifieker thema. Ik ben erover aan het nadenken. Op de peergroup-sessie pagina op m’n website staan al een reeks thema’s.
Welk van de thema’s lijkt jou interessant en aan welke peergroup-sessie zou jij deelnemen? Laat het me weten!
In mei organiseer(de) ik weer op een aantal donderdagochtenden het inloopspreekuur. Voor mensen die nog niet persoonlijk met mij hebben kennisgemaakt en dat wel willen, omdat ze bijvoorbeeld een vraag over hoogbegaafdheid of over hoogbegaafden coaching hebben, of gewoon een keer kennis willen maken of iets ‘tegen me aan willen houden’, even sparren over iets, die kunnen aanstaande donderdag 28 mei in de ochtend ONLINE en gratis en 1-op-1 nog bij me terecht. Zo’n gratis consult duurt 15 minuten.
Ik bevind me in de bevoorrechte positie dat ik dagelijks met andere hoogbegaafden mag converseren. In de loop der jaren leer ik steeds meer over de achterliggende oorzaken van kwesties waar hoogbegaafden regelmatig mee te maken krijgen. Zoals bijvoorbeeld:
En als je weet wat de achterliggende oorzaken zijn en je begrijp het systeem of proces, dan kan je er ook op ingrijpen en ligt de weg open naar blijvende verandering. In een coachingstraject geef ik je inzichten die zorgen voor de start van dat proces.
In mijn praktijk komen vaak werk gerelateerde problemen aan de orde. Het is voor veel hoogbegaafden niet alleen moeilijk om werk te vinden dat echt bij ze past en waar ze goed tot hun recht komen, het is vaak ook lastig om werk vast te houden. Daar zijn een aantal redenen voor. Eén daarvan is dat hoogbegaafden vaak als ‘lastig’ worden ervaren omdat ze veel kritiek hebben. Maar is dat wel zo? Is het in essentie wel kritiek?
Lees in mijn nieuwste blog waarom hoogbegaafden vaak als kritisch worden ervaren, en ze het misschien ook wel zijn en waar dat vandaan komt.
Ik wens jullie voor nu vooral een heel zonnig en warme juni toe, dat hebben we wel verdiend! Voel je de behoefte een keer met me van gedachte te wisselen over de mogelijkheden van een coachingstraject, neem dan gewoon contact met me op: klik hier! Of app me.
Tot snel!
Arnout Mostert
Hoe gaat het met jou in deze rare tijd? Waarin het einde maar niet in zicht lijkt te komen van vervelende maatregelen en nieuwe virusmutaties? Maar er ook wel hoop gloort door het vaccineren dat is begonnen?
De samenleving lijkt steeds meer te polariseren. Zou dat deels kunnen komen doordat we -zeker nu, tijdens deze pandemie- teveel middels elektronische apparaten met elkaar proberen te communiceren en minder face-to-face? Dat ‘zenden’ de norm is geworden en een echt gesprek voeren een vaardigheid is die langzaam maar zeker steeds verder op de achtergrond verdwijnt?
Wat heb je aan een verhaal of een mening van een ander als je tegenwoordig met een paar keer klikken via Google ‘alle’ informatie tot je beschikking hebt en dus ook expert bent? Dan is jouw mening de waarheid. En die van de ander de zijne. Dan luister je niet meer naar elkaar maar poneert ieder je eigen waarheid. We besluiten in het beste geval dat we het ‘eens zijn om het oneens te mogen zijn’. Maar brengt dat ons verder? Kom je dan nog in verbinding? Luister je dan nog?
Om deze ‘filosofische beschouwing’ een concrete draai te geven heb ik 10 ‘regels’ op een rij gezet die je helpen om de vaardigheid tot het voeren van een écht gesprek te verbeteren. Klik hier voor de 10 regels.
We zijn voorlopig nog niet van corona af en het beheerst ons leven behoorlijk. We doen veel online en beginnen daar misschien wel meer en meer aan te wennen. Al blijkt dat we toch ook veel behoefte hebben om elkaar weer in real life te treffen waar mogelijk.
Toch komt er ook het een en ander onder druk te staan, verhoudingen veranderen, je werkt misschien wel voornamelijk thuis en zit meer op elkaars lip, of, als je alleen woont, ben je meer alleen dan voorheen.
Hoe hoogbegaafder je bent (eigenlijk moet ik in dit geval zeggen: hoe hoger je intelligentie is) hoe minder je andere mensen nodig hebt om het toch naar je zin te hebben. Dit bleek uit onderzoek van Norman P. Li en Satoshi Kanazawa ‘The savanna theory of happiness’. Maar als je min of meer gedwongen alleen door het leven moet gaan is dat toch nog wel even iets anders. Er zijn zeker meer mensen eenzaam dan voor corona.
Volgens de (SDT) theorie van Deci en Ryan heeft ieder mens drie psychologische basisbehoeften:
Als een van deze pijlers onder druk komt te staan wankelt het fundament van welbevinden en normaal functioneren. Je raakt uit balans. En bij de één zal dat eerder zijn als het gevoel van autonomie wordt aangetast, bij de ander als bijvoorbeeld de sociale verbondenheid in het gedrang komt. Hoe zit dat bij jou?
En áls je als hoogbegaafde wél behoefte hebt aan contact met andere mensen, dan wil je toch het liefst contact met mensen waarmee je lekker kan communiceren en goed kan levelen. Maar weinig hoogbegaafden kunnen smalltalk waarderen.
Maar waar tref je die andere hoogbegaafden dan? Het is niet zo makkelijk om met andere hoogbegaafden in contact te komen. Dat is de reden dat ik ben begonnen met peergroup-sessies, online gesprekken met een groepje van maximaal zes hoogbegaafden en met mij als ‘voorzitter’.
De pilot sessie heeft inmiddels plaatsgevonden en die was een succes. Het thema van de pilot was ‘Hoogbegaafd, en dan? Hoogbegaafdheid voor beginners’. De deelnemers hebben het allemaal als prettig ervaren om vrij over hun hoogbegaafdheid te kunnen praten met andere hoogbegaafden.
Ze voelden zich veilig om zich te uiten over dingen waar ze last van hebben zonder het gevoel te krijgen veroordeeld te worden door de anderen. Zelfs als je (nog) niet ‘uit de kast’ bent als hoogbegaafde kan je je in een peergroup-sessie openlijk uiten over je hoogbegaafdheid.
Na afloop van een peergroup-sessie krijgen de deelnemers exclusief toegang tot de Facebookgroep ‘Peergroup-sessies afterparty’ waar je met de andere deelnemers nog kan verder praten, websites, boeken, wijsheden en wat dies meer zij, kan delen.
Binnenkort organiseer ik een vervolg op de pilot met hetzelfde thema: ‘Hoogbegaafd, en dan? Hoogbegaafdheid voor beginners’. Uiteraard breng ik jou, als nieuwsbrieflezer, daarvan weer als eerste op de hoogte.
Mijn gratis online ‘inloopspreekuur’ op de donderdagochtend is nu even gestopt maar op 3 december begin ik met een nieuwe reeks. Vanaf volgende week kan je je daarvoor weer opgeven op mijn website.
Over websites gesproken, ik ben de afgelopen twee weken achter de schermen heel druk bezig geweest om al mijn websites (8) en domeinen (25) te verhuizen naar een andere hosting provider. Daar merk je als eindgebruiker misschien niet heel veel van (behalve dan verbetering in de performance) maar het is echt een grote verbetering. Het was een nogal technische exercitie die ik nooit alleen had kunnen uitvoeren maar dankzij de toewijding van mijn oud-stagiair Ali Masoumie is het allemaal soepel verlopen. Geweldig!
Binnenkort dus een nieuwe peergroup-sessie, hopelijk spreek ik je daar. Je kan natuurlijk altijd contact met me opnemen als je vragen of opmerkingen hebt.
Tot snel!
Arnout
Afgelopen maand schreef ik een artikel over perfectionisme. Een fenomeen waar hoogbegaafden veel last van kunnen ondervinden. Als je doorslaat in je perfectionisme kan je jezelf helemaal opbranden met als gevolg overspannenheid of erger, een burnout. Het duurt lang om dan weer te herstellen.
Veelvoorkomende klachten bij een burnout zijn lusteloosheid, het gevoel dat niks zin heeft, vermoeidheid, slecht slapen en zelfs depressie. Maar ook besluiteloosheid, onzekerheid en een laag zelfbeeld, wantrouwend zijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.
Hoe weet je nou of je een burnout of een bore-out hebt? De klachten komen vrijwel helemaal overeen. En sommige mensen die een bore-out hebben, herkennen zelf niet dat ze zich eigenlijk vervelen op hun werk. Een bore-out heeft een andere oorsprong en dus is er ook een heel andere aanpak nodig.
Op mijn website kan je de bore-out test doen. Die sluit zeker niet uit of je een bore-out hebt of niet maar geeft je wel een goede indicatie. Daarbij krijg je, na het doen van de test, waardevolle informatie over bore- en burnout in je mail.
Voor hoogbegaafden is het moeilijk om in contact te komen met gelijkgestemden; maar twee op de honderd mensen zijn hoogbegaafd. Dus om met anderen, die je begrijpen en die de dingen die jij ervaart herkennen, in een veilige omgeving te praten is voor veel mensen niet zo makkelijk te organiseren. Daarom ga ik binnenkort een pilot doen: een ‘Hoogbegaafdheids-peergroup-sessie’. Als hiervoor voldoende animo is en de deelnemers het fijn en interessant vinden, ben ik van plan meerdere sessies te organiseren, elk met een eigen thema.
De eerste peergroup-sessie, de pilot dus, heeft als thema ‘Hoogbegaafd… en dan..?’ Bedoeld voor mensen die hun hoogbegaafdheid nog niet zo lang geleden hebben ontdekt -zeg maar: hoogbegaafdheid voor beginners– en tegen van alles en nog wat aanlopen. Die de puzzel maken uit hun verleden, rouwen om gemiste kansen en dat gevoel een plek moeten geven. En dan beginnen met hun hoogbegaafdheid vorm te geven op hun manier.
De peergroup-sessies zijn online en er zijn maximaal 6 deelnemers. De prijs voor de peergroup-sessies wordt € 24,95 maar voor de pilot betaal je € 15,00. Je krijgt bij inschrijving een leaflet over het thema en ik zit de sessie voor. Een peergroup-sessie duurt ongeveer 1,5 uur.
Als ontvanger van mijn nieuwsbrief heb jij nu de kans om je met voorrang op te geven voor de pilot. Dus als je wilt deelnemen aan de eerste peergroup-sessie ‘Hoogbegaafd… en dan..?’, mail of app me dan meteen je gegevens. Ik stuur je dan een bericht zodra de datum bekend is. Je kan ook mijn website in de gaten houden. Daar kan je, na bekendmaking van de datum, je ook inschrijven voor de pilot.
Ook als je een vraag hebt of even iets aan me wilt voorleggen is daar ook ruimte voor. Ik organiseer in de komende weken op de donderdagochtend weer het online gratis ‘inloopspreekuur’. Hiervoor kan je je opgeven (tot 22 oktober 2020) via het rooster op mijn website.
Of neem contact met me op voor een uitgebreid gesprek over jouw hoogbegaafdheid.
Tot snel!
Arnout.
Bijna alle mensen die ik spreek in mijn coachingspraktijk zien bij hun kinderen -als ze die hebben natuurlijk- dat ze zich aanpassen op school. Samen met de verveling die bottom-up leren bij ze teweegbrengt, in een te laag tempo en met teveel herhaling, waardoor ze alleen maar meer gedesinteresseerd raken, zorgt dat er vaak voor dat ze thuis moeilijk hanteerbaar worden, terwijl ze op school (in het begin) nog een voorbeeldige leerling lijken te zijn. Dáár passen ze zich dus in extreme mate aan.
Maar wat als je dat nou ook eens op jezelf projecteert? Was je vroeger zelf niet ook zo? En is het niet zo dat je je nu nog steeds voortdurend aan het aanpassen bent aan de methode, het niveau en de snelheid van anderen?Hierover schreef ik op mijn site een bericht dat ik je bij deze in een wat aangepaste vorm ook stuur. Kijk eens wat dit met je doet. Ben jij er klaar voor om je hoogbegaafdheid op een positieve manier voor je te laten werken?
Wat ik onlangs ook heb gedaan is een bore-out test op mijn site beschikbaar gemaakt. De test geeft een indicatie van een bore-out als resultaat en in de mail met de resultaten die je na de test krijgt, staat een heldere uitleg over het verschil in het ontstaan van een burnout en een bore-out. Plus een aantal tips hoe je met een (beginnende) bore-out zou kunnen omgaan.
Een hoogbegaafd kind zal zich al op heel jonge leeftijd aanpassen aan zijn omgeving. Nog voordat de schooltijd begint, begint het aanpassen. Thuis is het hoogbegaafde kind met tekenen de kopvoeters al voorbij, maar komt het na de eerste dag op de basisschool thuis met een krastekening. Kopieert gedrag en zal weinig laten zien van wat hij of zij écht kan.
Je wil tenslotte niet anders zijn dan anderen! Niet opvallen! Niet met je kop boven het maaiveld! Geen sociale exclusie! Sociale exclusie doet zelfs fysiek pijn, letterlijk zichtbaar in het pijncentrum van het brein.
Bij heel veel hoogbegaafden is de belangrijkste copingstrategie zich aan te passen aan anderen. Het kán ook bijna niet anders. Daar is wel een risico verbonden, aan je lange tijd onbewust aanpassen; je vervreemd langzaam van wie je écht bent. En als die kloof te groot wordt, tussen hoe je je steeds voordoet en aanpast en hoe je werkelijk bent, ligt zelfs het ontwikkelen van persoonlijkheidsstoornissen op de loer. En dat kan dan weer foutief worden gediagnosticeerd, omdat je niet als hoogbegaafde gediagnosticeerd zal worden met als oorzaak voor je stoornis een copingstrategie maar op de stoornis zelf.
Wat doet dat met je, je altijd maar aanpassen aan je omgeving? Het lijkt wel of de samenleving niet voor jou als hoogbegaafde is gemaakt! Ben jij nog aan het ontdekken wat het voor jou betekent en betekend heeft? En wat je hoogbegaafdheid vóór jou kan doen? Hoe zou het zijn om je copingstrategie eens onder de loep te nemen? Je zou kunnen ontdekken dat aansluiten in plaats van aanpassen ook een optie is…
Probeer nu maar eens voor jezelf eens na te gaan of je (nog) weet welke kleur jij hebt als je je nergens aan hoeft aan te passen. Als je je kameleon-modus eens uitzet. Als je echt helemaal jezelf kunt zijn!
Wil je dit verder onderzoeken of ontdekken waar jouw kracht zit en hoe je die weer kan gaan gebruiken? Neem contact met me op voor een gesprek over jouw hoogbegaafdheid.
Tot snel,
Arnout.
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je er ooit voor hebt opgegeven of mijn e-book over leiderschap hebt gedownload. Ja, dat kan best wel eens een tijdje geleden zijn…
Nu in de ‘thuiswerktijd’ schrijf ik mijn eerste nieuwsbrief.
Wat een rare tijd en eigenaardige sci-fi film waarin we terecht zijn gekomen. De werkelijkheid is soms gekker dan de gekste fictiefilm, vind je niet?
Op welke manier kan je deze tijd gebruiken om er je voordeel mee te doen? Dat het je toch ook iets positiefs brengt?
Voor mij is het, naast drukte en aanpassing aan de nieuwe manier van werken én leven, ook een moment van contemplatie en dus tijd voor persoonlijke ontwikkeling. Ik heb zelf een belangrijke beslissing genomen en ben gestopt met mijn videomontage-werk dat ik deed voor televisie. Nu ga ik alle aandacht richten op mijn coachingspraktijk en daarnaast ga ik software ontwikkelen.
Jij merkt het misschien zelf ook, dat je bezig gaat met vragen zoals: “Waar was ik nou de hele tijd mee bezig? Wil ik dit wel blijven doen? Kan het ook anders?”
‘Blijf zoveel mogelijk thuis’ en ‘social distancing’ zorgen ervoor dat live 1-op-1 coachingsessies de afgelopen tijd plaatsmaakten voor online (Zoom) sessies. En ik zie om me heen meer dan voorheen de behoefte ontstaan om even met een coach te praten, te sparren, een hart onder de riem, even afblazen, tips krijgen, spiegelen, een steuntje in de rug zoeken om weer verder te komen in deze zo veranderde situatie.
Ik merk dat er hierdoor meer behoefte is aan korte coachingsessies. Daarom heb ik mijn aanbod uitgebreid. Online bied ik nu sessies aan van 1 uur.
Op mijn website staat een aanbod voor deze online sessies. Klik hier voor deze aanbieding!
Als ik op straat loop of in een winkel ben en boodschappen doe, dan merk ik dat al veel mensen de 1,5 meter afstand alweer lijken te ‘vergeten’, er gewoon niet meer mee bezig zijn. Het lijkt allemaal langzaam weer terug te gaan naar ‘normaal’ en dat is ook wel logisch. Zoals bij veel plotselinge verandering vallen we makkelijk weer terug in ons oude patroon.
Als jij deze tijd wil aangrijpen om echt iets blijvend te veranderen zet ik je met alle plezier op het juiste pad. Want het kan echt!
Naast deze korte online sessies bied ik natuurlijk nog steeds de uitgebreidere trajecten. Begeleiding en ondersteuning van hoogbegaafde volwassenen die op de een of andere manier vastlopen in hun werk, loopbaan of privé. Bij deze trajecten werk je vanuit van te voren vastgelegde doelen waar we samen in een aantal fases naartoe werken. Deze sessies doe ik nu ook weer offline, dus gewoon weer face-to-face. Want ook dat kan weer!
Stuur me even een bericht via whatsapp of via mijn website. Ook als je gewoon een vraag hebt of twijfels, neem contact op!
Tot snel!
Arnout.
En blijf op de hoogte van nieuwe artikelen op de website, nieuwe evenementen zoals Peer Meet-Ups en Peergroup-sessies en inloopspreekuren. De nieuwsbrief krijg je ongeveer 6x per jaar plus af en toe een herinnering van een aanstaande evenement. Je kan je altijd weer afmelden voor de nieuwsbrief met één enkele klik. Hier kan je in het nieuwsbrieven-archief lezen.